EXCLUSIV| Lumea în „zodia” războaielor. General (r): „Să avem lecții învățate din Ucraina și Israel. Nu doar dronele reprezintă viitorul”

EXCLUSIV| Lumea în zodia războaielor. General (r): Să avem lecții învățate din Ucraina și Israel. Nu doar dronele reprezintă viitorul
Publicat: 11/10/2023, 09:30

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, susține că gruparea Hamas lovește prin acțiuni teroriste, dar mai ales lovește asimetric. Interlocutorul Gândul punctează că ceea ce va urma va fi o acțiune de tip combat a Israelului, o administrare militară, despre care susține că este absolut necesară pentru eliminarea bazelor de atac terorist.

  • Reamintim că am intrat în cea de-a 594 zi de când Rusia a invadat Ucraina. Marți, 10 octombrie 2023, a fost și ziua în care președintele Volodimir Zelenski a vizitat pentru prima dată Ucraina.
  • Sâmbătă dimineață, gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat mii de rachete din Fâșia Gaza asupra Israelului, într-un atac fără precedent.
  • Armata israeliană a ordonat luni un „asediu total” asupra Fâşiei Gaza controlată de Hamas, în cea de-a treia zi a ofensivei masive declanşate de mişcarea islamistă, comparată de Israel cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.

„Israelul este în stare de război și a mobilizat o bună parte din rezerviștii din rezerva operațională”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu susține că, ținând cont de actualul context, trebuie să devenim mai puternici în reacția psihologică față de război și în același timp să avem lecții învățate și din Ucraina și din Israel.

Fostul reprezentantul al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles a tras un semnal de alarmă și în privința problemelor complexe, dar nerezolvate la nivelul rezervei armatei României.

„Hamasul lovește prin surprindere – deși aici sunt niște semne de întrebare cât s-a cunoscut – cert este că lovește asimetric, lovește prin acțiuni teroriste, prin salve multiple de proiectile reactive. Cert este că modul în care a lovit Hamasul îndreptățește Israelul să reacționeze.

Israelul este în stare de război și a mobilizat o bună parte din rezerviștii din rezerva operațională, rezerva de război. Începe o operațiune de tip combat, o operație întrunită, pentru a intra și administra Fâșia Gaza. 

Sigur, o administrare militară care, probabil, va fi temporară, dar este absolut necesară pentru eliminarea bazelor de atac terorist ale palestinienilor din Hamas, din interiorul Fâșiei Gaza. Este fără precedent dimensiunea, dar atacuri fără să se infiltreze masiv pe teritoriul Iasraelului au fost. Deci, există o repetabilitate. Am spune, nimic nou sub soare. Amploarea a fost mai surprinzătoare.”

„Știm prea bine și de implicarea Arabiei Saudite într-un proces de pace în zona Israelului”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu susține că vom avea o etapă mai scurtă de operație militară de tip combat, dar o perioadă mult mai îndelungată de situație post-conflictuală, pentru că acțiunile teroriste ale Hamas vor continua.

Interlocutorul Gânsul precizează că, odată cu prezența și administrarea militară a Israelului în Fășia Gaza, infrastructura de acțiune a Hamasului va fi diminuată considerabil, dar ea va fi anihilată în totalitate.

Analistul militar a vorbit și despre motivele pentru care Hamas a atacat Israelul în această perioadă.

„Motivele pot să fie multe. În primul rând, Hamasul este destul de izolat, el câștigă alegerile în 2006, de atunci nu au mai fost alegeri. Relațiile cu autoritatea palestiniană nu sunt cele mai bune. Deci, printr-o asemenea acțiune se individualizează ei ca și vârf de lance împotriva statului Israel.

Pe de altă parte, știm prea bine și de implicarea Arabiei Saudite într-un proces de pace în zona Israelului. În felul acesta, procesul de pace devine mult mai complicat, mult mai complex, mult mai departe ca orizont de timp și ca obiective ale diplomației.

Deci, sunt motive care pot să argumenteze ceea ce s-a întâmplat cu acest atac, el nu trebuie să ne ia prin surprindere. Acțiunile teroriste, pregătirea pentru lovirea simetrică a Israelului sunt o contantă a Hamasului din Fâșia Gaza.”

Războaiele nu se duc fără rezervă, asta ne-o demonstrează și războiul din Ucraina și cel din Israel”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a vorbit și despre similitudinile dintre războiul din Ucraina și cel din Israel, precizând însă că scopurile sunt diferite.

În acest context – într-o lume ce pare că se îndreaptă tot mai mult spre zodia războaielor, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles a vorbit și despre problematica pregătirii rezervei, punctând că sunt problemele complexe și nerezolvate la nivelul rezervei armatei României.

„Dacă vorbim de o lume a războaielor, lume a unui război în Europa și o lume a unui război în apropierea Europei sunt destule similitudini. Scopurile sunt însă diferite. Din păcate, trebuie să coabităm cu războiul, trebuie să devenim mai puternici în reacția psihologică față de război și în același timp să avem lecții învățate și din Ucraina și din Israel.

Vă dau un exemplu, problematica pregătirii rezervei, pentru că aici sunt problemele extrem de  complexe și nerezolvate la nivelul rezervei Armatei României. Trebuie ca legea de pregătire a populației pentru apărare să ajungă în Parlament, să reconstruim rezerva, pentru că războaiele nu se duc fără rezervă, asta ne-o demonstrează și războiul din Ucraina și cel din Israel.

Revin asupra subiectului, refacerea rezervei Armatei României să se facă pe baza principiului voluntariatului. Aplicarea cu mai mult succes a legii rezervistului voluntar, introducerea serviciului voluntar soldat în termen, pregătirea rezervei operaționale a celor care au făcut stagiul militar până în 2017, prin convocări cu o anumită periodicitate. Am vorbit de pregătirea populației, dar sunt și măsuri de pregătire a economiei și a teritoriul pentru apărare care trebuie aplicate în același timp.”

„Viitorul îl reprezintă nu numai dronele, ci și tancurile, mașinile de luptă ale infanteriei și sistemele de artilerie”

În ceea ce privește folosirea tot mai des a dronelor, Generalul (r) Virgil Bălăceanu a recunoscut că ele reprezintă un element important în cadrul războaielor de astăzi, dar, ele nu reprezintă în totalitate viitorul.

„Dronele sunt un element multiplicator, sunt extrem de importante, dar războiul – ne refeream și  la războiul din Ucraina – este un război clasic, de tip mecanizat. Deci, viitorul îl reprezintă nu numai dronele, cât și tancurile, mașinile de luptă ale infanteriei și sistemele de artilerie, dar și alte echipamente militare”, a conchis interlocutorul Gândul.

Președintele Ucrainei a comparat Hamas cu Rusia: „E același rău”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o paralelă între Rusia și Hamas. „E același rău”, a spus el. Diplomația rusă a transmis că „va lucra” cu statele arabe pentru a opri vărsarea de sânge. Miniștrii de Externe ai UE vor discuta marți despre războiul din Israel.

„E același rău, iar singura diferență este că acolo este o organizație teroristă care a atacat Israelul, iar aici este un stat terorist care a atacat Ucraina”, a declarat Zelenski, într-un discurs video difuzat la o adunare parlamentară NATO de la Copenhaga.

„Unitatea noastră trebuie și poate opri răul. Să-i lăsăm pe toți cei care sponsorizează teroarea să simtă puterea mâniei noastre. Și lăsați-i pe toți cei care au nevoie de ajutor pentru a se apăra împotriva terorii să simtă puterea solidarității noastre”, a completat președintele Ucrainei.

CITIȚI ȘI:

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța